8 leggyakoribb téma

Hogyan lehet a napi étrendet összeállítani?

1051
HOZZÁSZÓLÁS:

Lehetőség szerint legjobb azt szakemberre, orvosra vagy dietetikusra bízni, vagy az általuk írt könyvekből, cikkekből, mintaétrendekből átvenni, energia- (kcal) táblázatok felhasználásával.

Őszintén szembe kell nézni azonban azzal a ténnyel is, hogy az elhízottak jelentős része nem tudja, vagy nem akarja ezeket a segédeszközöket igénybe venni, az orvos pedig nem bíbelődik az egyénre szabott energiaszámítással, nemegyszer nem is ért hozzá megfelelően, a dietetikus meg sokszor nincs abban a helyzetben, hogy kövesse a betegek sorsát, diétáját…

… Így meg kell alkudni azzal, hogy a fogyókúrázó elhízottak jelentős része hozzávetőlegesen tart egy diétát, mely kb. 1200-1800 kcal, illetve a körül legyen, de ne kelljen kilokalóriákat és grammokat számolnia.

A fogyókúrás étrend kivitele, olyan, hogy a hosszútávú fogyókúra idejére a táplálékokat a fogyókúra idejére ajánlott és nem ajánlott két csoportba oszthatjuk:

Minden ételféleségből kerülhetnek táplálékok mindkét csoportba, hogy az étrend megközelítőleg kiegyensúlyozott maradjon, s a húsokból, zsírokból, olajokból, tejtermékekből, kenyér-félékből, főzelékekből, zöldségekből, gyümölcsfélékből egyaránt ajánljunk fogyasztásra.

Ilyen és ehhez hasonló elvek szerint működő diéták sok helyen vannak a világon, ezek közül több nem két, hanem három kategóriába osztja az ételeket, beiktat egy középső „mérsékelten korlátozottan fogyasztható” mennyiségekkel megjelölt kategóriát is.

Minél több részre bontjuk azonban a diétát, annál több egészségi ismeretet és számításokat igényel!

Diétás irányelveink egy kompromisszum eredményeképpen is létrejöhetnek, bizonyos szabadságot, választási lehetőséget adva a fogyókúrázónak úgy, hogy az elvek betartásával mégis elérjük azt, hogy ne térjen el a napi 1200-1800 kcal fogyasztástól.

Miután azonban mennyiségi korlátozások alig vannak, és nagyevő hiperfágiások (“túlzott étvággyal rendelkezők”) néhány fajta étel túlf-gyasztásától is meg tudnak hízni, ezért az ajánlott ételek oldalára alacsony zsír- és energiatartalmú ételek kerültek, sok növényi rostot tartalmazó zöldségekkel, gyümölcsökkel, hogy már a rostos étrend maga is csökkentse az étvágyat, melyet ki lehet egészíteni étvágycsökkentő rostkoncentrátumokkal.

1051
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]