8 leggyakoribb téma

A zsír vagy a szénhidrát hizlal jobban?

1095
HOZZÁSZÓLÁS:

Tudományosan igazolható, hogy a zsírok jobban hizlalnak, mint a szénhidrátok. Nemcsak azért, mert a zsírok dupla energiát tartalmaznak, hanem ha kalóriában számolunk, 100 bevitt zsírenergia csak 3% veszteséggel alakul át zsírszöveti energiává, míg 100 bevitt szénhidrát-energiánál ez a veszteség 23%, tehát mintegy 1/4-e nem hasznosul.

Több vizsgálat bizonyította, hogy az elhízás kialakulása jobban függ a zsírbeviteltői, mint az energiabeviteltől!

Az elhízás kezelése során is hasonló eredményekre születtek. Németországban a Négy Évszak program keretében 350 000 emberrel léptek kapcsolatba levelezés útján, analizálták étkezési szokásaikat, majd számítógépen feldolgozva, egyénre szóló étkezési és életmódra szóló tanácsokat adtak, s ezt két hónaponként egy éven át megismételték.

Eredményes testsúlycsökkenés azoknál következett be, ahol legalább 400 kcal-val csökkentették az energiabevitelt. Amennyiben zsírfogyasztás arányát a csökkenő összenergia-felvételhez viszonyították, akkor a zsírcsökkenéssel jobban csökkent a testsúly, mint az összenergia-bevitel változásával.

Amikor a zsír- és szénhidrátfogyasztást hasonlították össze, aszerint, hogy minél kevesebb zsírt és minél több szénhidrátot fogyasztottak, annál nagyobb volt a testsúlycsökkenés.

Bár a szénhidrátokkal is sok energiát lehet bevinni, de sok vizsgálat bizonyította, hogy alacsony zsírtartalmú, tetszés szerinti szénhidrát mennyiséget tartalmazó diétával testsúlycsökkenést lehet elérni.

A vizsgálatok tanúsága szerint, ha az étrendben csökkentjük a zsírtartalmat, anélkül, hogy az energiatartalmat csökkentenénk, az testsúlycsökkenést hozhat létre!

Egyes vizsgálatok szerint a normál testsúlyúakra ez kevésbé érvényes, csak az elhízottak egy jelentős részére vonatkozik, az elhízottak zsír-anyagcseréje tehát különösen fogékony a zsírbevitel változásaira.

1095
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]