2017. Május 24., Szerda

Fogyasztói elvárások az élelmiszerek eltarthatóságát illetően

Élelmiszereink eltarthatóságát, fogyasztásra alkalmasságát alapvetően meghatározza az élelmiszer nyersanyagminősége, ami sok komponensből tevődik össze. szavatossagi-ido

A termesztett növény és a tenyésztett állat tulajdonságai, a termesztési és tenyésztési, tartási feltételrendszer, a betakarítás, a feldolgozás, a tárolás, a kereskedelmi tevékenység, a fogyasztói ismeretek és azok gyakorlati alkalmazása mind hozzájárul a fogyasztásra szánt élelmiszerek minőségéhez, helyes táplálkozásunkhoz, egészségünk megőrzéséhez.

Ma a fogyasztói igény szinte napról napra nő, ami örvendetes, ugyanakkor komoly feladatot is ad a mezőgazdaságnak, az élelmiszeriparnak és a kereskedelemnek egyaránt:

A kívánságok között szerepel, hogy az évszaktól függetlenül mindig mindenből megfelelő ellátást biztosítsanak, kiváló minőségben és megfizethető áron.

Az élelmiszerek, az élelmiszer-készítmények minél egyszerűbb és kevesebb munkával legyenek fogyasztásra elkészíthetőek, hosszú ideig legyenek tárolhatóak, maradjanak frissek és minél kevesebb beavatkozással, vegyszerek nélkül készüljenek.

Az élelmiszerek tulajdonságait, kémiáját, mikrobiológiai szennyezettségét, ami eltarthatóságát, romlását befolyásolja, esetleges mikrobiológiai fertőzöttségét, ami fogyaszt-hatóságát határozza meg, mind figyelembe kell venni ahhoz, hogy a fenti jogos fogyasztói követelményeknek eleget lehessen tenni!

Mindenekelőtt olyan növényeket, növényfajtákat kell termeszteni és olyan állatokat, állatfajtákat kell tenyészteni, amelyek mai tudásunk szerint a legjobban felhasználhatók élelmiszer-nyersanyagként. Annak érdekében, hogy a megtermelt élelmiszereinket meg tudjuk őrizni és biztosítsuk folyamatosan az ellátást jó minőségű termékekkel, elengedhetetlen azok kezelése, tartósítása – Ma már a tudományos ismeretek gazdag tárháza áll rendelkezésre ezeknek a feladatoknak a megoldására.
Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.