8 leggyakoribb téma

Ismerje meg a cukorhelyettesítők két nagy csoportját

981
HOZZÁSZÓLÁS:

A cukorfogyasztás célja elsősorban az édes íz iránti igény kielégítése.

Régóta kerestetnek cukorhelyettesítők, azaz olyan édes anyagokat, amelyek táplálkozási szempontból, legalábbis cukorbetegek esetében elfogadhatóbbak, mint a szacharóz, és ezért cukorbetegek számára készített édességek előállításánál használhatók.

Az ilyen anyagok egyik csoportját a cukorból hidrogénezéssel előállítható vegyületek, a cukoralkoholok képezik:

Gyakrabban alkalmazott képviselői, a szorbit és a xilit.

Glükózból és fruktózból hidrogénezéssel szorbit keletkezik. Mivel a glükóz lényegesen olcsóbb, mint a fruktóz, a szorbitot iparilag ebből állítják elő. Kevésbé édes, mint a szacharóz. Azonos édesség eléréséhez megközelítően kétszer annyi szükséges belőle, mint szacharózból.

A szorbit lassabban szívódik tel, mint a cukrok. A bélben élő baktériumok hatására kisebb molekulatömegű anyagokká alakul. Mind a szorbit, mind a belőle keletkező anyagok vízben jól oldódnak, ennek megfelelően növelik az ozmózisos nyomást. Ez maga után vonja azt, hogy a bélbe nagyobb mennyiségű víz áramlik be, és így hasmenés alakulhat ki. Ebben a folyamatban nagy egyéni különbségek lehetnek, ezért 15-20 gramm szorbitnál többet nem ajánlott egyidejűleg elfogyasztani. A cukorbetegeknek az elfogyasztott szorbit mennyiségét be kell számítaniuk az engedélyezett napi szénhidrátmennyiségbe.

A xilt öt szénatomos cukoralkohol:

A fa vagy nád feldolgozásakor keletkező melléktermékek hasznosításával állítható elő. Íze közel áll a szacharózéhoz – Azonos mértékű édes íz eléréséhez ugyanannyi xilit szükséges, mint szacharóz.

A xilit hashajtó hatása kisebb, mint a szorbité, hátránya, hogy lényegesen drágább.

A szorbitnak és a xilitnek egyaránt előnyös tulajdonsága, hogy a szacharózzal ellentétben, a szájban levő baktériumok nem képesek ezeket felhasználni, sőt csökkentik a baktériumok szaporodásának esélyeit. Ezért „fogkímélő” édességek előállítására is alkalmasak.

Az édesítőszerek másik csoportját mesterséges édesítőszereknek, vagy intenzív édesítőszereknek nevezik:

Utóbbi név terjed mostanában… Kémiai szempontból különböző szerkezetű vegyületek tartoznak ide. Közös tulajdonságuk, hogy már igen kis mennyiségben is édesnek tűnnek, az aszpartámtól eltekintve energiamentesek.

Mivel csak igen kis mennyiség szükséges a megfelelő édes íz eléréséhez, a cukorpótló szerekkel ellentétben nem járulnak hozzá a termék tömegéhez. Fogzománc károsító hatásuk nincs.

Igen sok vizsgálat foglalkozik az esetleges káros hatásaik vizsgálatával és világszerte szigorú tisztasági követelményeket írnak elő annak érdekében, hogy az esetleges szennyezőanyagok nemkívánatos hatásait a lehető legkisebb kockázatot jelentő mértékűre szorítsák vissza – Természetesen ezekből az anyagokból sem ajánlott korlátlan mennyiséget elfogyasztani…

A biztonságosan elfogyasztható mennyiségeket mindegyik intenzív édesítőszer esetében megállapították. Ezt a megengedhető napi bevitelt, a kifejezés angol nevének [Allowable Daily Intake) kezdőbetűivel (ADI) jelölik, s az értéket mg/testtömeg kilogramm/nap egységben adják meg.

981
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]