2017. Május 24., Szerda

Fogyaszthatunk kenyeret, tésztafélét, édességet diéta alatt?

Bár a szénhidrátok kevésbé hizlalnak, mint a zsírok, az energiafelvétel korlátozása miatt főleg a finomított szénhidrátok, valamint a kenyerek, tésztafélék fogyasztdieta-fogyas-fogyokura-03ását is korlátozni kell a diétában.

Vannak olyan gabonaipari termékek, amelyeknek viszonylag magas a rosttartalmuk, ezért ezek kevésbé hasznosulnak, telítő hatásúak, így korlátozottan fogyaszthatók.

A relatív magas energiatartalom 250 kcal/100 g miatt azonban csak 1-2 vékony szelet barna kenyér (50-100 g), rozskenyér, korpás kenyér, durva kiőrlésű lisztből készült kenyér lenne ajánlatos. A diabetikus búzakorpás kenyér energiatartalma például már “csak” 190 kcal/100 g.

A finomított fehér kenyerektől, péksüteményektől a fogyókúra alatt tartózkodni kell!

A tésztákban kissé magasabb a zsírtartalom, mint a kenyerekben. A házilag készült száraztészta zsírtartalmát a hozzáadott tojás növeli. Olaszországban elterjedtek – a nálunk is kapható – durum tészták, makarónik, spagettik.

Ezeknek előnyös tulajdonsága, hogy durva kiőrlésű durum lisztből készülvén, meglepően magas, 10-15% közötti a rosttartalmuk. így ezekkel a tésztákkal hamarabb lehet jóllakni, növekszik a telítettségérzés, kevesebb hasznosul belőlük. A hosszú távú fogyókúra diétájába azonban nagy energiatartalmuk miatt csak korlátozottan illeszthetők, maximum 100 g naponta, egy-egy alkalommal.

A fogyókúra alatt “alapszabály”, hogy nem lehet süteményeket, édességeket, csokoládékat fogyasztani. Ezek magas szénhidráttartalmuk mellett magas zsírtartalmúak is (20-45%), így energiabombának tekinthetők. Utaltunk már rá, hogy az elhízottak nassolásként fogyasztják őket, ez napi mintegy 800 kcal plusz energiafelvételt jelenthet.

A fagylaltok, elsősorban cukortartalmuk miatt kerülendők, bár a gyümölcsös fagylaltoknak (pl. a citrom) fele az energiatartalma, mint a tejszínes fagylaltoké.
Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.