8 leggyakoribb téma

Fogyaszthatunk kenyeret, tésztafélét, édességet diéta alatt?

977
HOZZÁSZÓLÁS:

Bár a szénhidrátok kevésbé hizlalnak, mint a zsírok, az energiafelvétel korlátozása miatt főleg a finomított szénhidrátok, valamint a kenyerek, tésztafélék fogyasztdieta-fogyas-fogyokura-03ását is korlátozni kell a diétában.

Vannak olyan gabonaipari termékek, amelyeknek viszonylag magas a rosttartalmuk, ezért ezek kevésbé hasznosulnak, telítő hatásúak, így korlátozottan fogyaszthatók.

A relatív magas energiatartalom 250 kcal/100 g miatt azonban csak 1-2 vékony szelet barna kenyér (50-100 g), rozskenyér, korpás kenyér, durva kiőrlésű lisztből készült kenyér lenne ajánlatos. A diabetikus búzakorpás kenyér energiatartalma például már “csak” 190 kcal/100 g.

A finomított fehér kenyerektől, péksüteményektől a fogyókúra alatt tartózkodni kell!

A tésztákban kissé magasabb a zsírtartalom, mint a kenyerekben. A házilag készült száraztészta zsírtartalmát a hozzáadott tojás növeli. Olaszországban elterjedtek – a nálunk is kapható – durum tészták, makarónik, spagettik.

Ezeknek előnyös tulajdonsága, hogy durva kiőrlésű durum lisztből készülvén, meglepően magas, 10-15% közötti a rosttartalmuk. így ezekkel a tésztákkal hamarabb lehet jóllakni, növekszik a telítettségérzés, kevesebb hasznosul belőlük. A hosszú távú fogyókúra diétájába azonban nagy energiatartalmuk miatt csak korlátozottan illeszthetők, maximum 100 g naponta, egy-egy alkalommal.

A fogyókúra alatt “alapszabály”, hogy nem lehet süteményeket, édességeket, csokoládékat fogyasztani. Ezek magas szénhidráttartalmuk mellett magas zsírtartalmúak is (20-45%), így energiabombának tekinthetők. Utaltunk már rá, hogy az elhízottak nassolásként fogyasztják őket, ez napi mintegy 800 kcal plusz energiafelvételt jelenthet.

A fagylaltok, elsősorban cukortartalmuk miatt kerülendők, bár a gyümölcsös fagylaltoknak (pl. a citrom) fele az energiatartalma, mint a tejszínes fagylaltoké.

977
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]