8 leggyakoribb téma

Mi a bulimiás roham?

932
HOZZÁSZÓLÁS:

A bulimiás roham egy olyan roham, amely során az illető egyén ellenállhatatlan szükségét érzi, hogy nagy mennyiségű, gyakran kalóriadús táplálékot fogyasszon.

A bulimia a gyakran jó intellektuális szinten lévő serdülőknél és fiatal nőknél fordul elő. Ezt a táplálkozási magatartászavart meg kell különböztetni a gyakran elhízott nagyevőktől, akik egész nap rágcsálnak, vagy a „nagykanállal evőktől”, akik minden étkezésnél sokat esznek, családi szokásból vagy társadalmi-szakmai rendezvények (üzleti étkezések) révén.

Bulimiás roham előfordulhat azoknál az elhízottaknál, akik egy fogyókúra során „rágcsálnak”, valamint a normális súlyú fiatal lánynál, aki így kompenzál egy érzelmi traumát. Bulimiás rohamot tapasztalhatunk még a mentális anorexiás károsodástért kamaszkorúaknál is.

A bulimiás személy pszichológiai profilja változó, de gyakran impulzivitási (első benyomásra cselekvésre ösztönző) hajlam jellemzi, ami néha kábítószer-fogyasztásba vagy kleptomániába (irracionálisán elkövetett impulzív kis lopások) vezethet.

Árulkodó jelek:

  • A roham hirtelen kezdődik,
  • hatalmas mennyiségű nagyon kalóriadús tápanyagok (leginkább zsíros és cukros) kontrollálhatatlan lenyelésí igényével, egészen a megundorodásig,
  • az illető általában nem érez semmilyen evési örömöt,

Egy ilyen roham nagyon gyakran (de nem rendszeresen) kiprovokált hányással vagy vízhajtó, illetve hashajtó bevételével ér véget.

Egy fiatal lány például gyakran eltitkolja környezete előtt ezt a mesterkedését, melyet néha az elhízástól való félelem motivál (valójában a gyomorkiürítés reaktiválhatja a túltáplálás iránti igényt) vagy az a bűntudat, amit ösztönszerű késztetése után tanúsít.

Vannak azonban makacs, nehezen kezelhető formái a bulimiának. Ebben a tekintetben alapvető a család szerepe ⇒ A családtagok részéről tanúsított meg nem értés és a kritika néha súlyosbító tényező lehet, viszont igen hasznosnak bizonyulhat, ha segítünk a kamasznak abban, hogy jobb önértékelésre találjon rá!

A helyes magatartás külső szemlélőként a következő lenne:

Nem könnyű felderíteni ezt a zavart a beteg környezetének valamely tagja részéről, mert a bulimiás személy szégyelli ezeket a rohamokat, és gyakran mindent meg is tesz azok eltitkolására.

Ha hozzátartozóink, vagy környezetünk egyik tagjánál ilyen típusú magatartást veszünk észre, bátorítsuk tapintatosan arra, hogy konzultáljon az orvosával!

Diagnózis és orvosi kezelés

Az orvos elemzi a rohamok gyakoriságát, és azok hatását a fiatal nő súlyára (ami gyakran normális, de lehet alacsony is anorexia vagy túl magas az elhízott személynél). Keresi az esetleges menstruációs problémát vagy egy fiziológiai komplikáció eshetőségét: Az ismétlődő hányások miatti nyelőcsőgyulladás, vesezavar vagy vastagbélprobléma („hashajtó-betegség”) fennállását.

Szükség van egy alapos pszichológiai vizsgálatra, amit néha nehéz elkészíteni.

A kamasz gyakran szenved egyfajta ideges kényszertől, amely a hízástól és a kövérré válástól való morbid félelemben nyilvánul meg: Nagyon negatív képe van önmagáról, bűntudatot érez és hajlamos a depresszióra.
A bulimiák gyakran sokkal jobb indulatú átmeneti stresszhez kötődnek (ilyen például a diák vizsga előtti bulimája).

Ismételt súlymérés, pszichoterápiához (néha magatartás-terápiához) kapcsolva, és a depresszió elleni gyógyszert, nyugtatókat, valamint táplálékhelyettesítőket alkalmazó kezelés hatékony lehet.

932
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]