8 leggyakoribb téma

Miért csökken a nyugalmi anyagcsere? – A jojó diéta

1019
HOZZÁSZÓLÁS:

A nyugalmi anyagcsere szigorú fogyókúra alatti csökkenése több évmilliós történet. Évmilliók óta csak azok az emberek maradtak fenn a létért való küzdelemben, akik génjeikben is alkalmazkodni tudtak a változó és ínséges táplálkozási viszonyokhoz.egeszseges-ebed-etel

Akik a nyári-őszi termés, táplálkozási lehetőségek idején a zsírt tárolni, az éhínségek idején pedig a zsírraktárakat védeni, illetve racionálisan felhasználni voltak képesek. Az emberiség jó része már elfeledte ezeket a szezonális éhínség katasztrófákat, de génjeinkben nem felejtődött el ez a reakció.

A jojó diéta kérdései

Hogyha kevesebb ételt veszünk fel, akkor a szervezet védekezik, mégpedig konkrétan úgy, hogy csökkenti az alapanyagcserét, az energiafelhasználást, az energiaveszteséget. A szervezet ilyenkor segítségül hívja az energiaspóroló mechanizmusokat.

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az alapanyagcsere-csökkenés éhezés hatására szabályosan és konzekvensen bekövetkezik, sőt soványakban ez nagyobb mértékű, akár 40% is, mint kövérekben, akiknél 20-25%-ra tehető.

Ebben az izomszövet-veszteség is szerepet játszik, hiszen az izomszövet jobban égeti el az energiákat, mint a zsírszövet, és ha az izomszövet csökken, akkor az energialeadás is csökken.

Kérdéses, hogy az alapanyagcsere-csökkenés drasztikus fogyókúra alatt milyen hamar jön létre, és mennyire maradandó. Már az első nap után 5%-os csökkenés kialakulhat, de az egyensúly vissza állítható újabb táplálékfelvétellel. Ez azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az ún. kihagyásos diéták, melynek során a diétázó fő étkezéseket hagy ki és csak egyszer vagy kétszer eszik naponta, gyorsan csökkenthetik az alapanyagcserét, ezért ez egyáltalán nem ideális módszer.

A továbbiakban hetenként 1-2%-kal csökken az alapanyagcsere, mely megáll 20-25%-nál. Sokan vitatják, hogy a visszatáplálás, az eredeti kosztra való visszatérés esetén helyreáll-e egyáltalán a nyugalmi anyagcsere, vagy beáll annak a súlynak megfelelő mértékre, amit a testsúlycsökkenéssel elértünk. Ez vitatott.

Az ún. jojó diéta jelenséget úgy képzelik el, mint amelynél minél többször ismétlünk szigorú fogyókúrákat, annál lejjebb szorítjuk a nyugalmi anyagcserénket, és pl. 5 kg fogyás után majd 7 kg a visszahízás, majd újabb fogyás után még nagyobb visszahízás következik be, és végül a testsúly nagyobb lesz, mint a kiindulási érték. Szerencsére azonban ez elméletileg egyértelműen nem bizonyítható.

A szigorú diéták hatására az alapanyagcsere csökken, részben a pajzsmirigyhormon szintjének csökkenése révén, részben talán a zsírt elégető barna zsírszövet érzékenységének csökkenése révén.

Végül is felmerül a kérdés, hogy lehetetlenné teszi-e az eredményes fogyókúrát a szervezet védekezése, az alapanyagcsere-csökkenés? A válasz valószínűleg nem.

A nyugalmi anyagcsere csökkenése azonban egy létező dolog, ezért, hogy ne tegyük ki a fogyókúrázót kudarcoknak, hosszú távon elsősorban a nyugalmi anyagcserének megfelelő, nemre és egyénre, testsúlyra szabott diétát kell alkalmazni.

1019
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]