8 leggyakoribb téma

Melyek a makrotápanyagok?

1049
HOZZÁSZÓLÁS:

Az alábbiakban a makrotápanyagok (fehérjék, zsiradékok, szénhidrátok) bemutatásáról olvashat részletesebben ⇒

A fehérjék a szervezet fő építőanyagai, minden sejtben megtalálhatók. Az enzimek, a hormonok és az immunrendszer által termelt ellenanyagok felépítésében is fehérjék játszanak szerepet.

A fehérjék aminosavakból állnak, az emberi szervezetben 20 különféle aminosavból épülnek tel. Ebből 11-et a szervezet maga elő tud állítani, 9-et készen kell kapnia, az elfogyasztott táplálékból. Ezek az ún. esszenciális, vagyis nélkülözhetetlen aminosavak.

Az emberi szervezet számára szükséges több mint 50 000 fehérje közül egyes fehérjék több száz aminosavból állnak, mások csak néhány aminosavat tartalmaznak. A 20 különböző aminosav kombinációs lehetősége szinte végtelen számú!

A fehérjék nemcsak a sejtek, szövetek, szervek felépítéséhez, hanem a magzat fejlődéséhez, a növekedéshez, a sebgyógyuláshoz és a sejtek állandó megújulásához is nélkülözhetetlenek.

Naponta egy átlagos, 70 kg-os férfi testében mintegy 400 g fehérje bomlik le és épül fel, ez azt jelenti, hogy mintegy négyszerese a fehérjeforgalom a naponta átlagosan elfogyasztott mennyiségnek.

A zsiradékok energiatartalma a legnagyobb, 9 kcal/g.

A zsiradékban gazdag táplálékok élvezeti értéke jelentős, telítő értéke kicsi, ezért észrevétlenül sokkal többet fogyasztunk a zsiradékban gazdag táplálékokból, mint amennyire szüksége lenne a szervezetnek.

A magyar férfiak naponta átlagosan mintegy kétszer, a nők másfélszer többet fogyasztanak a kívánatosnál. A magyar lakosság táplálkozásában, hasonlóan sok más országhoz, a túlzott zsiradékbevitel okoz problémát, és nem a zsiradékhiány.

Zsiradékra szüksége van a szervezetnek energiaforrásként, és mert a szervezet számára nélkülözhetetlen, úgynevezett esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Egyes hormonok és a véralvadásban szerepet játszó prosztaglandinok előállításához, a sejthártyák felépítéséhez, továbbá a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához is szükségesek.

A szénhidrátok a legfontosabbak a szervezet energiaellátásában, mert könnyen felhasználható energiával látják el a sejteket, és a naponta fogyasztott mennyiség is jelentős, 300-500 g. A szénhidrát az emberi agy, a központi idegrendszer, az izomsejtek közvetlen energiaforrása glükóz formában. Egyedül a központi idegrendszer szénhidrátigénye mintegy 120-140 g-ra tehető naponta.

A szervezetben az azonnal fel nem használt szénhidrát keményítő formában raktározódik a májban és az izomzatban. Ez a raktár csak 24 órára elegendő mennyiséget tartalmaz, ezért szükséges naponta elegendő mennyiségű szénhidrát elfogyasztása, lehetőleg több részletben.

1049
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]