8 leggyakoribb téma

Melyek a mikrotápanyagok?

911
HOZZÁSZÓLÁS:

A mikrotápanyagok a makrotápanyagokkal ellentétben nem szolgáltatnak energiát, azonban alapvetőek a szervezet számos folyamatához, mint pl. az anyagcseréhez.

Vitaminok

A szervezet számára – jelenlegi ismereteink szerint – 13 vitamin szükséges, ebből hármat a szervezet is elő tud állítani megtelelő táplálkozás, illetve ideális körülmények esetén. Egészséges és változatos táplálkozással elegendő vitamin kerül a szervezetbe. Így pótlásra kiegészítésre nincs szükség, csak különleges esetekben.

A közhiedelemmel ellentétben a vitaminokat meglepően jól tárolja az egészséges ember szervezete, legtöbb esetben néhány hétig, esetenként néhány hónapig. Ez azt jelenti, hogy nem kell attól tartani, ha egy-egy napon, az átlagos vitaminszükségletet nem pontosan elégítjük ki.

Ásványi anyagok

Az ásványi sók egy része nagyobb mennyiségben van jelen a szervezetben, mint a vitaminok.

Egy egészséges felnőtt szervezet tömegének mintegy 4%-át ásványi anyagok teszik ki, legnagyobb része a csontokban van. Néhány ásványi anyagból naponta több száz milligrammra van szüksége a szervezetnek, ezek a makroelemek (nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium), a többi ásványi anyagból jóval kisebb mennyiség is elegendő, ezek a mikroelemek vagy nyomelemek.

Ez utóbbiak-hoz tartozik pl. a cink, szelén, vas, jód, réz, mangán stb. (1. a megtelelő fejezeteket).

Az egészséges táplálkozás eredményeként valamennyi tápanyag elegendő mennyiségben és megtelelő arányban kerül a szervezetbe!

Aki szeretne egészségesen táplálkozni, arra gondol, hogy jó volna mindig olyan táplálékokat fogyasztani, amelyekben minden szükséges alkotórész benne van – A baj csupán az, hogy -lyen táplálék nincs, pontosabban csupán egy van, az is csak téléves korig, ez az anyatej.

Egyes táplálékok különböző arányban, mennyiségben tartalmazzák a tápanyagokat, van fehérjében, van kalciumban, van B12-vitaminban stb. különösen gazdag táplálék, ami emellett számos más tápanyagot is tartalmaz, de kisebb mennyiségben.

Azt nem lehet elvárni, hogy megtanuljuk, milyen tápanyagokhoz juthatunk a jelenleg forgalomban lévő 15 000-20 000-téle élelmiszer fogyasztásával, és nincs is erre szükség. Ha a különféle táplálékok széles skáláján válogatva, változatosan táplálkozunk, akkor szer-vezetünk minden tápanyaghoz, táplálék-alkotóelemhez megtelelő mennyiségben juthat hozzá – Hiányállapot kialakulásától nem kell tartani.
Ebben az esetben a testtömeg és a szervezet működése is megfelelő és a betegségek kockázata a legkisebb.

911
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]