8 leggyakoribb téma

Milyen fogyókúrás gyógyszerek léteznek?

1076
HOZZÁSZÓLÁS:

Az elhízottak, de a kezelőorvosaik, dietetikusaik is már régen várnak olyan gyógyszerekre, amelyekkel hathatósan segíteni lehetne a fogyókúrában. Annál is inkább, hiszen pl. Angliában a férfiak 30, a nők 60%-a próbálkozott már életében fogyókúrával, de 80%-uk eredménytelennek vallotta azokat. Egyes adatok szerint az USA-ban minden harmadik felnőtt fogyókúrázik.gyogyszerek-antibiotikumok-3

Gyógyszerek elhízás ellen

Az elhízás gyógyszeres kezelése elég régi múltra nyúlik vissza. 1924-ben izolálták az efedrint, az ephedra seneca nevű kínai növényből, majd később szintetikusan is előállították, és megismerték farmakológiai sajátságait.

1933-ban szintetizálták az amfetamint, 1938-ban felfedezték étvágycsökkentő hatását. Megkezdődött a „megszelídített” amfetaminszármazékok, a fenil-metilaminok kutatása, előállítása, melyekről utólag kiderült, hogy bizonyos fokig zsákutcába vezettek.

Ezeknek a vegyületeknek ugyanis – kétségtelen étvágycsökkentő hatásuk mellett – a központi idegrendszert izgató, a szimpatikus aktivitást növelő hatásaik is vannak. Étvágycsökkentő hatásuk hasonló ahhoz az állapothoz, mint amikor valaki sűrű elfoglaltsága közepette időzavarban van, rengeteget dolgozik, intézkedik, ilyenkor általában nem is éhes. Emellett ezek a szerek mintegy 20%-ban függőséget, hozzászokást okoznak, ami nem is csoda, ha tudjuk, hogy az alapvegyületet, az amfetamint mint kábítószert, drogot is használják.

A fenil-etilaminok közül ismertté és széles körben elterjedtté váltak olyan vegyületek, mint a phenmetrazin, mely hazánkban is forgalomban volt, de azóta már kivonták a forgalomból központi idegrendszeri izgató hatása és a hozzászokás veszélye miatt.

A másik gyógyszercsalád a phentermin volt, Adipex néven forgalmaztak külföldön. Utóbbit napjainkban hazánkba is behozzák, felelőtlenül, butikokban, drága pénzért árulják, pedig mellékhatásaiban nem különbözik az előzőktől. Továbbfejlesztett vegyület a chlorphentermin volt, melyet szintén ki kellett vonni a forgalomból. Emellett a diethyipropion és phenylpropanolamin – amfetaminszármazékok – váltak ismertté.

1964-ben új irányt vett a kutatás, egy trifluorometil-csoportnak a feniletilamin-gyűrűbe történő beépítésével létrehozták a fenfluramint, mely táplálékfelvétel- és testsúlycsökkentő hatását a központi idegrendszer stimulálása és gyógyszerfüggőség kialakulása nélkül fejti ki.

Ennek magyarázata eltérő hatásmechanizmusa. A hypothalamus paraventricularis nucleusában hat, stimulálja a szerotoninrelease-t és gátolja az újrafelvételét. A 80-as években elterjedtek a világon a fenfluramin-készítmények, illetve elnyújtott hatású variánsaik.

Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a fenfluramin hatékonyabban csökkenti a testsúlyt, mint az amphetaminszármazékok, valamint a mazindol (Teronac). Mellékhatásuk is jóval kevesebb, csak a néha előforduló, depressziós állapotot kiváltó hatása igényel fokozott figyelmet.

1076
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]