8 leggyakoribb téma

Mindegy hogy mikor eszünk? – “A fordított Ramadán-böjt” szerint nem!

963
HOZZÁSZÓLÁS:

Elfogadott gondolat, hogy egy fogyókúra alatt is naponta 3-6-szor, egyenletesen elosztva együnk. Természetesen vannak ettől eltérő vélemények, tapasztalatok is!

Az 1995-ös Koppenhágai Európai Elhízás Kongresszuson tunéziai kutatók hívták fel a figyelmet a következőre: Egy felmérés során meglepődve tapasztalták, hoalmatlansag-19gy a vizsgált lakosság a Ramadán-böjt időszaka alatt nem fogyott, hanem átlagosan 2-3 kg-ot hízott, pedig a Ramadán idején egész nap böjtölnek az emberek, csak este-éjjel étkezhetnek.

A kutatók bizonyították, hogy a zsírok oxidációja az éjszakai periódusban lényegesen csökken a túlsúlyosak között, a soványokhoz viszonyítva.

A csökkent zsíroxidáció kevesebb zsírenergia-felhasználást jelent, így több zsír marad a zsírszövetben, a testsúly pedig nő.

A tunéziai kutatók kísérletet is végeztek ⇒

82 elhízott tunéziai nővel úgy, hogy egy „fordított” Ramadán étrendet alkalmaztak, este-éjszaka kellett böjtölni, méghozzá egy meghosszabbított időszakban 17 órától reggel 6-ig, míg nappal reggel 6-tól délután 5-ig szabad étrenden voltak. A 30 hónapos kísérlet első hat hónapjában a túlsúlyosak testsúlya szignifikánsan, a kezdeti súly 15%-ával csökkent, és ez a súly fenn maradt a következő 24 hónapon át is, annak ellenére, hogy az étkezést mennyiségileg nem, csak időben korlátozták.

A felettébb érdekes vizsgálat ugyan további megerősítésre szorult, és szorul manapság is, de mindenesetre egybecseng azzal a jól ismert bölcsességgel, hogy ‘reggelizzél mint egy király, és vacsorázzál mint egy koldus’. A híres gondolkodó – bölcs, Konfuciusz szavai is előttünk lebeghetnek: ‘A reggeli a legjobb barátod, az ebéd a jószomszédod, a vacsora a legrosszabb ellenséged”.

Az ún. fordított Ramadán-böjt” hatásossága mellett szól az a tény is, hogy a táplálék által előidézett hőtermelés reggel a legnagyobb, majd folyamatosan csökken a nap folyamán és délután-este a legkisebb. Ugyanakkor nehéz elképzelni étvágycsökkentés nélkül egy olyan fogyókúrát, melynek során délután 5 órától másnap reggelig rendszeresen koplalni kell.

Jelenleg elfogadottabb napi 5-6-szor enni fogyókúrában, de mindenképpen megfontolandó az esti energiafelvétel csökkentése!

963
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]