8 leggyakoribb téma

Mire figyeljünk, ha csak néhány kilót szeretnénk leadni?

999
HOZZÁSZÓLÁS:

Az amerikai állásfoglalás szerint, ha a testsúly nem több, mint csak 20%-kal van az ideális felett, annak egészségi konzekvenciái kevésbé valószínűek, a fogyókúra rábízható az egyénre. Annál is inkább, mert általában a normál súly feletti 2-5 kg túlsúlyról van szó, mely rövid távon könnyen, hosszabb távon kitartással leadható.dieta-fogyas-fogyokura-sulycsokkentes-04

Hogyan adható le néhány kiló?

Ezekben az esetekben nem szükséges az orvos, a dietetikus bevonása a fogyókúrába, inkább csak arra kell vigyázni vagy felfigyelni, ha valaki ilyen súlyfelesleg miatt mértéktelen fogyókúrázásba, már veszélyeket rejthető koplalásokba, szomjazásba, diétába kezd megfelelő ismeretek híján vagy valami túlfűtött céltól vezérelve.

Ilyenkor tehát a fogyókúra az emberek általános egészségi ismereteire van bízva, melyekből ugyan az elhízásra vonatkozóan nem sokat tanult az iskolában, de annál többet láthat, hallhat, olvashat a TV-ben, rádióban, újságokban, könyvekben.

Ezzel persze annak is ki van téve, hogy hatástalan vagy akár ártalmas diétákat is választhat, de azért legyünk jóhiszeműek, és ha az üzleti fogásként szereplő reklámokat leszámítjuk, annyit megtanulhatunk belőlük, hogy a fogyókúra során valamilyen módon az eddiginél kevesebbet kellene ennünk és többet mozognunk. Amennyiben ezt józan mértéktartással teszik és pl. csak napi 500 kcal-val kevesebbet esznek, azzal már heti 0,5, havi 2, negyedévi 6 kg fogyás is ideális esetben elérhető. 

Az emberek azonban, ha egy fogyókúrába kezdenek, csak a legritkább esetben elégednek meg a heti 0,5 kg-mal. Látható, mérhető eredményt akarnak türelmetlenül, ezért nagyobb önsanyargatásra is képesek, annak minden hátrányával.

Mindezek ellenére a hosszú távú eredmény elérése érdekében sem lehet ajánlani mást, mint napi 500, maximum 1000 kcal energiafelvétel-csökkentést, attól is függően, hogy milyen volt az előzetes energiafelvétel, illetve hogy nő vagy férfi az illető. Miközben az átlagos energiafelvétel Magyarországon napi 2300 kcal körül van a nőknél, s 2800-3000 kcal körül a férfiaknál, így átlag minimum 1400-2000 kcal-ás étrendet kell tartani annak, aki mérsékelten, de biztosan fogyni akar.

Az élelmiszeripar és kereskedelem világszerte óriási erőfeszítéseket tesz, hogy kihasználja a fogyókúra iránti igényt. Olyan termékeket állítanak elő, mint pl. a diétás élelmiszerek, zsírszegény húsok, hentesáruk, húskészítmények, illetve sajtok, rostdús gabonaipari készítmények, kenyérféleségek, energiaszegény („light”) üdítők stb. Első lépésként az egyéni fogyókúrában az is eredmény, ha ezeket a diétás, illetve „light” élelmiszereket fogyasztjuk a korábbi válogatás nélküli étkezés helyett.

Másik lépés lehet az étvágy csökkentése. Ennek természetes módja, ha az étrend sok növényi rostot, zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt tartalmaz, melyek megszívják magukat vízzel, ezáltal csökkentik az étvágyat.

999
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]