8 leggyakoribb téma

Működik a Norbi Update diéta?

1207
HOZZÁSZÓLÁS:

A Schobert Norbert által képviselt update-program nagy publicitást kapott hazánkban, amely népszerűségét annak köszönheti, hogy nem alkalmaz komolyabb korlátozásokat, csak az egyes tápanyagforrások elfogyasztási idejét jelöli meg pontosan, egyfajta kódrendszer szerint. Ebben az esetben már konkrét termékmarketingek, üzletpolitikai szempontok is jelen vannak az egészségnevelő munka mellett. A szerző a táplálékokat három osztályba sorolja rendszerében. Részleteiben ez a rendszer felsorolja a fogyasztható élelmiszereket, azok mértékét és idejét.

Update 1:

bármikor ehető számolgatás nélkül, de normál mértékben. Ez a gyors fogyás és szálkásítás ételcsoportja. Az első csoportba tartozó ételek 0-24 óráig korlátlanul fogyaszthatók, a normális étkezés határain belül. Az ebbe a csoportba tartozó ételek és italok segítik leginkább a súlyvesztést, de legalábbis nem hizlalnak. Az ébrenléti zónában, melyet reggel hattól bármeddig határozhatunk meg, normális mennyiségben fogyaszthatjuk őket.

Update 2:

maximum délután háromig javasolt. Update 2-es kódú ételekből, italokból súlyt kontrolláló, súlytartó étrend állítható össze. Az Update 2 ételek másodrendűek, mértékkel fogyaszthatók 6-12 óráig. A második csoportba tartozó ételek a test harmonikus működése szempontjából másodrendűek.

Update 3:

– csak reggel 6-12 óra között ajánlott fogyasztásra, de inkább csak akkor, ha a hízást akarjuk elkerülni. A Norbi Update 3-as kódú ételek csak harmadrendűek, nem kell őket elhagyni, elég, ha időben korlátozzuk a fogyasztásukat.

Aki gyorsan szeretne fogyni, az álljon rá a napi 4-5-szöri Update 1-es étkezésre. Akinek megfelel a kiegyensúlyozott fogyás, az délután háromig az Update 2-es kódlistából is válogathat az étrendjébe. Aki pedig tartani szeretné a súlyát, az esetleg reggel is csipegethet az Update 3-as felsorolásból.

Az élelmiszercsoportok kód szerinti felosztása nem világos. Az Update felhasználja az elválasztó étrendek sajátosságait is, mint a testkontroll, Paleo-diéta, amelyek szerint a különböző napszakokban más-más tápanyagot kell enni. A diétetikusok többsége eleve nem ért egyet Norbi azon elvével, miszerint a különböző ételtípusokat napszakonként szét kellene választani. A táplálékok napszaki szétválasztásának nincs semmilyen tudományos alapja. Az Update-diéta az elemzők szerint több népszerű diétának az összegyúrása, felfedezhetők benne az Atkins, a zóna, a paleo, a testkontroll, és a vércsoportdiéta egyes elemei.

Az Update-diétát rendszernek szánta Schobert Norbert, de a rendszer táplálkozástudományi alapelvei hiányosak – állítják a dietetikus szakértők. A update rendszer elméletének bizonyítására a nagy esetszámú klinikai vizsgálatok hiányoznak. Az update program alapállítása, hogy mindent lehet enni, csak nem mindegy, hogy mikor, és a legnehezebbnek számító ételek általában abba a kategóriába tartoznak, amelyeken reggel kell túlesnünk.

Az Update-étkezés kifejezetten ajánlja az energiaitalok fogyasztását, szót sem ejtve azok esetleges káros hatásairól. Tévesen arra a nézetre épít, miszerint az elhízásért kizárólag a szénhidrátok felelősek, a zsírok nem. Az Update szerint kerülni kell a magas glikémiás indexű táplálékokat a fogyókúrában, a kisebb glikémiás indexű fruktóz fogyasztására, illetve a glükóz helyettesítésére pedig fruktózt javasolt. A fruktózt fogyókúrás, diétás cukorként használja, noha energia- és szénhidráttartalma ugyanakkora, mint a répacukoré. Különbség csupán vércukoremelő hatásuk szempontjából van.

A zsírban gazdag Update a zsírdús pontdiétára emlékeztet

Amelyben kisebb pontszámot kapnak a zsíros, de szénhidrátban szegény ételek, és fordítva, míg nagyot az alacsony zsírtartalmú, de szénhidrátban gazdagok. Ez az elmélet arra a hibás nézetre épül, hogy csak a szénhidráttól hízunk el, a zsírtól nem. A Zóna-diéta is felfedezhető benne, amely szintén a vércukorszint és inzulinszint, valamint az elhízás kapcsolatából indul ki. Norbi szerint inkább kolbászt együnk, mint fehér kenyeret, mivel az update-diétában a disznóhús sem egyértelműen egészségtelen, a mangalica mindennél sokkal egészségesebb.

Az update-rendszer második fontos eleme a rendszeres testedzés, amelyhez DVD-n is elérhető programot ad. A megfelelően kialakított és megfelelő ideig végzett gyakorlatok segítenek a zsírégetésben, javítják az izomzat állapotát, a fogyás után kedvezőbbé teszik az alakot. A csoportosan végzett programjai nagy tömegeket mozgattak meg és próbáltak az egészségesebb életmód irányába terelni.

Elismert előnye a Norbi Update-módszernek, hogy hangsúlyozza a hosszú távú életmódváltás jelentőségét, ami nagyban befolyásolja a testsúlyt, valamint felhívta a lakosság elkövéredő részének figyelmét az elhízás problematikájának lehetséges megoldására.

1207
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]