8 leggyakoribb téma

Ön hallott már a “déli partok diétájáról”?

834
HOZZÁSZÓLÁS:

Dr. Arthur Agatston kardiológus az 1990-es évek közepén dolgozta ki South Beach Diet (röviden SBD), vagyis  ‘déli tengerpart diétája’ néven ismertté vált étrendjét.

A diéta kedvező hatást gyakorolt a koleszterin- és inzulinszintre, a testtömeg csökkenését is eredményez. Dr. Agatston diétája lényegében egy alacsony szénhidráttartalmú (low-carb) diéta.

Dr. Agatston különbséget tesz „jó” és “rossz”, azaz komplex és egyszerű szénhidrátok között. A „jók” lassan, de tartósan emelik a vércukorszintet, míg a “rosszak” hirtelen felpumpálják, majd hagyják leesni azt, így azután a diétázó újra éhes lesz.

Tartós fogyás csak megfelelő szénhidrátfelvétel és a vércukor egyenletes szintje mellett jön létre. A diéta tudományos alapelve az inzulinrezisztencia csökkentése, valamint a vér zsírszintjének javítása. Mindkét paraméter hatékonyan és eredményesen csökkenthető étrendi beavatkozással. Lényegét tekintve hasonlít az Atkins-diétához, a kétféle étrend például nem is sokban tér el egymástól.
A diéta elve szerint a hízást a finomított szénhidrátokban gazdag ételeknek (sült krumpli, sütemények, gabonapelyhek) az inzulintermelésre és a vércukor szintre gyakorolt hatása okozza. Ha ezeket főként zöldségfélékkel helyettesítjük, egyensúlyba kerül a vércukor, esik az inzulinszint, és máris hagynak el minket a kilók.

Dr. Arthur Agatston

Dr. Arthur Agatston

Az étrend három szakaszból áll >>>

1. “Gyors Súlyvesztési Fázis”

Az első fázis két hétig tart, amelynek során bőséges fehérje és rost, valamint mérsékelt zsírfelvétel lehetséges, azonban a keményítő és cukorfogyasztás nincs megengedve. Mint minden low-carb diéta, az SBD is egy szigorúbb első fázissal indul, hogy ezzel a szénhidrátfüggőséget megtörje. A diétázó jellegzetesen elhagyja a kenyeret, rizst, burgonyát, tésztát, édességeket, gyümölcsöket, jégkrémet és az alkoholt. A sovány húsok és a rostos zöldségek adják az étkezés alapjait. Dr. Agatston számításai szerint kezdésnek akár rögvest 6 kilótól is megszabadulhatunk.

2. A glikémiás-index követése

A második fázisban olyan szénhidrátok kerülnek vissza lassan az étrendbe, mint a teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyér és a gyümölcs. A hangsúly az élelmiszerek glikémiás indexén (GI) van, nem annyira a szénhidrátmennyiségen. Azokból az ételekből engedhetünk meg többet magunknak, amelyek alacsony GI-vel rendelkeznek, így lassabban kerül be a véráramba a bennük lévő szénhidrát, tehát nem okoznak túlzott inzulinműködést sem rövid, sem hosszú távon (ez nem minden ételre igaz, lásd a glikémiás index fejezetet).

Egy idő után meg lehet tanulni, melyik étel mennyire emeli meg a vércukrot. A krumplit vagy rizst mindig fehérjével, zsírral kell fogyasztani.

A fogyás már lassúbb, mint az első fázisban, és a cél az, hogy fokozatosan lassuló ütemben fogyjunk, miközben egyre növekszik a szénhidrátbevitel. Amennyiben abbamaradna a fogyás, esetleg még egy kis hízás is van, a szerző visszairányít az első fázishoz egy rövidebb időre, hogy a felszedett felesleget leadjuk. (Itt eltér az Atkins diétától, hiszen az 4 szakaszával megkímél ettől a “jojózástól”)

3. “Ha már megcéloztuk, érjük is el a kitűzött célt – jelen esetben testsúlyt!”

A harmadik fázis életünk hátralévő részében kitart. Logikus,ha úgy ennénk, mint a diéta előtt, akkor úgy néznénk egy idő múlva, mint mielőtt elkezdtük a diétát (…) Az utolsó fázisban kell elérni a kívánt testtömeget. Ekkor már az étrend szélesedik, lehet enni kis glikémiás indexű gyümölcsöket és zöldségeket, sovány sajtokat, joghurtot és karajt, borjúhúst, baromfit, halakat, tojást, olajos magvakat.

Kerülendők továbbra is a kenyér, tészta, zsíros hús és sonka, kolbász, zsíros sajt, sárgarépa, burgonya, nagy glikémiás indexű gyümölcsök, zsíros joghurt.

Az Atkins-diéta nem tesz különbséget a zsírsavak között, míg Agatston a telítetlen zsírsavakat javasolja halak és olívaolaj formájában, míg a telített zsírsavak csökkentését sovány húsok fogyasztásával kívánja elérni.

A SBD kiegyensúlyozott étrend

Dr. Agatston szerint követésével átalakul a szervezet kémiája, megszűnik az éhségérzet, visszatér az életerő, és jelentősen csökken a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbaj és más betegségek kockázata, és olyan pozitív változások történnek, melyek az életminőség javulását is magukban hordozzák!

A Cikkben utaltunk az Atkins-diétára, amelyről részleteket ITT talál!

834
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]