8 leggyakoribb téma

Óvakodjon az egyoldalú fogyókúráktól, melyek nem tesznek jót az egészségének!

972
HOZZÁSZÓLÁS:

Ha a túlsúlyos emberre bízzuk, hogy milyen diétát válasszon néhány kg testsúlyfelesleg leadására, nagyon sokféle étrend közül választhat.

Ezek egy része azonban tudományosan nem megalapozott, az esetek legnagyobb részében csak rövidtávú eredményekre alkalmas, melyet aztán visszahízás, fogyas-zsiregetes-fogyokura-28sőt, újabb súlyfelesleg felszedése, valamint a sikertelenség következtében lelki problémák követhetnek.

E diéták egy része azon az elképzelésen alapul, hogy ha valamely tápanyagféleséget favorizálunk az étrendben, míg másokat kizárunk belőle, akkor az egyoldalú fogyókúra egy idő után telítettség, csömör érzéshez is vezethet, mely szintén csökkenti a táplálékfelvételt.

A kővetkezőkben röviden ismertetünk néhány ilyen diétát anélkül, hogy részletesen bemutatnánk azokat, hiszen a szakmai vélemény szerint nem alkalmasak arra, hogy hosszútávon tartósan a testsúlyt csökkentsék.

A legnépszerűbb egyoldalú diéták

Pont diéta

Ilyen egyoldalú kampányszerű, nem ajánlott fogyókúra a főleg zsírdús diéták közül a pont diéta, mely szerint a tápanyagok pontértéket kapnak, a zsírok, zsíros ételek 1-2 pontot, a tészták, kenyerek, gyümölcsök, alkohol 20-40, akár több száz pontot is, miközben napi maximum 40 pont érték alatt lehet számítani fogyásra.

Érelmeszesedésre hajlamosító, koleszterinszint-emelő, valamint egészségtelen, mégis igen széles körben reklámozott diéta.

Atkins-és Lutz-féle diéta

Az Atkins-, illetve Lutz-féle diéta hasonló a „zsíros” pont diétához, csak ezekben 15, illetve 25%-nyi szénhidrátfogyasztást is engedélyeznek.

Kasper-diéta

Kasper diétája főleg kukoricaolajat és fehérjét, 2000 kcal-t tartalmaz, mely kevésbé egészségtelen, koleszterinszegény, de sokáig nem tartható.

Banting-diéta

A főleg fehérjét tartalmazó diéták közül Banting diétája az egyik legismertebb, melyben egy fülorvos nagyothalló és elhízott betegének napi 5-600 g fehérjét javasolt, kevés szénhidrát mellett. A hallását visszanyerő Banting nevű beteg történetét világszerte megismerték. Ennyi állati fehérje azonban egészségtelen.

Hollywood-diéta

A Hollywood-diéta az  1920-30-as években nagyon divatossá vált, amikor a a filmek szépségideálja megváltozott, s a dívák elkezdtek fogyókúrázni.

Napi 3-6 tojás volt a diéta váza, sovány húsok, halak mellett a bevitt 700 kcal rövidtávú fogyáshoz elegendő volt, de a szervezet erre anyagcsere-csökkentéssel reagál, mely hosszú távon megakadályozza a fogyást.

Cooley-diéta

Mai tudásunk szerint az „Edd magad soványra” (Cooley-) féle 750 kcal-os fogyókúrával ugyanez a probléma, de az 50%-os fehérjefogyasztás mellett a zsírt kiiktatja az étrendből, így legalább a koleszterinszintre egyértelműen kedvezően hat.

Félcsirke diéta

A félcsirke diéta napi 40 dkg csirke, valamint zöldség, burgonya. Népszerű diéta, egyhangúságát rendszeresen éttermi körülmények közt változatosan elkészítve lehetne feloldani.

Rotációs diéta

A rotációs diétában 600 és 1500 kcal fogyasztás váltakozik 4 hetenként. Mivel azonban kedvezőtlenül befolyásolja az alapanyagcserét a 600 kcal-s fázisban, így hosszú távon nem hasznos.

Schrott-kúra

A főleg szénhidrátdús diéták közül a Schrott-kúra az, amelyben hetenként két kis és két nagy borivó napot tartanak, a másik három napon zsemlyét és sült szilvát ajánlanak napi 700 kcal mennyiségben.

Pritkin-diéta

Az USA-ban elterjedt Pritkin-diéta növényi élelmiszerekből, nyers vagy párolt zöldségfélékből álló, majdnem vegetáriánus étrend, de ízesítésül valamennyi hús és sajt is fogyasztható. Ez a diéta azonban fehérje- és zsírhiányos, ezért nem ajánlható jó szívvel senkinek se.

Gyümölcs diétákfogyas-zsiregetes-fogyokura-33

A gyümölcs diéták közül az egyik legismertebb az ananász diéta, mely napi 2-4 kg ananászból áll (1 kg=240 kcal), kevés hússal, hallal kiegészítve, melyet időseknek ajánlanak. Azonban ez a diéta is csak néhány napig tartható.

Szőlőkúra során napi 3 kg szőlő fogyasztható, melynek energiatartalma valamivel több mint 2000 kcal. Ebben a diétában elégtelen a fehérjebevitel, hacsak nem egészítjük ki pl. kenyérrel.

Felező diéta

A felező diéta elve szerint nem kell az étkezések összetételén változtatni, csak mindenből az eddiginek a felét kell magunkhoz venni. Fogyás, de éhségérzet is várható.

972
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]