2017. Május 24., Szerda

Mi számít péksüteménynek? – Tudja meg a választ most!

A péksütemények a Magyar Élelmiszerkönyv szerint az ipari (kisipari) körülmények között, különböző összetétellel előállított, legfeljebb 500 g egységtömegű sütött termékek gyűjtőneve. A kalácsok ennél nagyobb egységtömegűek lehetnek.

A vizes tésztából legnagyobb tömegben előállított péksütemény a vizes zsemle, vagy egyszerűen csak zsemle:

Termékcsoportja a „vizesjelzőt onnét kapta, hogy tésztaképző folyadékként csak vizet használnak.

Minőségi előírásai között a szárazanyagra számított 1,2-2,1% sótartalom szerepel.
A zsemle minimális térfogataként megkövetelt 182 cm³/db ma még élő, de a piaci versenyben már teljesen elavult követelmény. A gyakorlatban 300 cm³-es térfogatot meghaladó zsemlékkel is találkozhatunk.

További kedvelt péksütemények:

Tejes tésztából készült termékek között jellegzetesek a tejes kifli, fonott kalács, sós kalács stb. A termékek zsírtartalma minimum 2,2%, cukortartalma minimum 1,5% és sótartalma maximum 1,8%.

Dúsított tésztából készült péksütemények jellegzetes termékei az uzsonna rúd vajas kifli, paprikás kifli, dúsított kiflik, mind-szenti kalács. Ezen termékek zsírtartalma min. 4,4%, cukortartalma min. 3,0% és sótartalma max. 1,3%.

Tojással dúsított tésztából készült finom pékáruk jellegzetes termékei a briós, puffancs, bukták, kuglófok, a finom-fonott és foszlós kalácsok, batyuk, kelt tekercsek. A termékek zsírtartalma min. 8,1%, cukortartalma min. 8,0% és sótartalma max. 1,5%.

Omlós tésztából készült finom pékáruk jellegzetes termékei a pogácsák (édes, sós, tepertős), pozsonyi kiflik, különféle töltelékű tekercsek és piték.

Leveles tésztából készült finom pékáruk csoportjának jellegzetes termékei a leveles rúd, leveles pogácsa, rongyos kifli, túrós és lekváros táska, a leveles csigák, búrkiflik és tiroli rétesek.

Az omlós és leveles tésztáknál az előírt minimális zsírtartalom 20,0%, a cukortartalom min. 4,5%, a sótartalom pedig legfeljebb 4,0% lebet.

A csoportok elnevezése követi a nemzetközi gyakorlatot, ezért a termékcsoport neve addig „péksütemény”, míg a zsiradék és a cukor együttes mennyisége a 10%-ot nem haladja meg. E fölött már „finom pékáru” a neve.
Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.