8 leggyakoribb téma

Részletesebben a diétáról – Húsok, húskészítmények és halak

1167
HOZZÁSZÓLÁS:

Fogyókúrához a húsok, húskészítmények egyik részét ajánljuk, másik részüket korlátoznunk kell a diéta alatt – Ez elsősorban a húsok zsírtartalmától függ.

A sovány húsokban (csirke, vad, hal, pulyka) 2-7% a zsírtartalom, közülük a csirkehúsban pl. 5%, így 100 g-juk csak 100-150 kcal-t tartalmaz. A nemzetközi adatok szerint a kövér húsok, főleg a sertéshús 25-30%-a zsír, így 100 g-juk hozzávetőlegesen 4-500 kcal-t tartalmaz.

A marhahúsban, bárányban ennek a fele, a borjúhúsban még kisebb a zsír- és energiatartalom, sőt a sertéscomb sem tartozik a zsírosabb húsféleségek közé. Ezért diétánkban elsősorban a sertés-, valamint a liba- és kacsahúst korlátozzuk! A látható zsírokat pedig minden húsféleségről el kell távolítani.

A húsok ugyanakkor fő fehérjeforrásaink, minthogy 20% fehérjét is tartalmazhatnak:

Nagyon fontos különbséget tenni a húskészítmények és hentesáruk között, melyek egy része nagyon sok rejtett zsírt tartalmazhat. Így pl. az olasz felvágott 30, a turista 40, a gyulai kolbász, a téliszalámi, házikolbász, császárhús 40-45% zsírt tartalmaz. Ehhez képest fele mennyiségű, 20% alatti a zsírtartalom a párizsiban, krinolinban, szafaládéban, virsliben, melyek jól felhasználhatók a fogyókúrában.
Újabban pedig mind több diétás készítmény, diétás virsli, párizsi stb. kapható, jóval 10% alatti zsírtartalommal.

A halak fogyasztása javasolt a fogyókúrában, a pontyban, fogasban, harcsában, busában csak néhány százaléknyi zsír fordul elő, és energiatartalmuk 100 kcal/100 g alatt van. A zsíros halak közé az angolna, az olajos hering és szardínia sorolható. Az egyik legkedveltebb magyar ételnek, a halászlének a hozzáadott anyagokkal együtt is 10% alatt marad a zsírtartalma. Egy komplett 250 g halból készült halászlé kevesebb, mint 400 kcal-t tartalmaz.

Mindehhez még hozzátehető, hogy a tengeri halakban találhatók a táplálkozás-élettani szempontból kedvezőbb többszörösen telítetlen zsírsavak (EPA, DHA), a koleszterinszint emelkedésében szerepet játszó telítettzsírsav-tartalom viszont kisebb, mint más állati eredetű táplálékban!

1167
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]