8 leggyakoribb téma

Gondolatok sütemények és édes tészták fogyasztásával kapcsolatban

1152
HOZZÁSZÓLÁS:

A legtöbb sütemény és tészta alapanyaga liszt, cukor, só, keményített zsír, tojás, tej és tejszín.

Mivel a keményített zsiradékok alkalmasabbak a sütéshez, mint a folyékony növényi olajok, a legtöbb sütemény vajjal vagy margarinnal készül.

Mindkettőben sok a telített zsírsav, egyes margarinok pedig transz-zsírsavakat is tartalmaznak. Ezek növelik a vér koleszterinszintjét, amely összefügg a szívbetegségekkel. Sok édesipari üzem részben hidrogénezett növényi zsírokat – krémmé alakított, keményített olajat – használ.
A keményítési folyamat egyébként is megváltoztatja az olaj vegyi szerkezetét, és növeli a telített, illetve transz zsírsavak arányát.

A kiegyensúlyozott étrend részeként egy-egy kis szelet sütemény elfogyasztása nem ártalmas, de ha ez mindennapos szokássá válik, nemcsak az étvágy látja kárát, hanem a szervezet is, melybe tápláló ételek helyett jelentős mennyiségű telített zsírsav és cukor jut. A cukormáz és a gyümölcsíztöltelék a vonalaknak nem nagyon árt, ám a vajas bevonat megkétszerezi a sütemény zsírtartalmát.

Árt, de finom is!

Az ízletes házi torták a születésnapi zsúrok legkedveltebb fogásai, de ne feledjük, hogy értékes tápanyagot alig, telített zsírsavat és cukrot annál többet tartalmaznak

Egyes sütemények, például a gyümölcstorták egészséges ételek benyomását keltik, de ezekben is sok a zsír. Gyakorlatilag nem létezik olyan sütemény, amelyik kifejezetten egészséges lenne!

A süteményben lehet ugyan csökkenteni a telített zsírsavak mennyiségét vagy növelni a rostokét, de többnyire csak a sütemény ízének rovására.

Egyes készen kapható süteményeket gyakorlatilag zsírmentes termékként reklámoznak (ezek cukortartalma még mindig nagyon nagy) másokat pedig cukrokban szegény termékként. Akinek figyelnie kell koleszterinfogyasztására, annak inkább a kis zsírtartalmú süteményeket kell választania.

A süteményfélék fogyasztása gyerekek esetében kevésbé jelent különösebb problémát, mert sok energiára van szükségük – Mégsem helyes gyakori süteményevésre biztatni őket, főleg azért nem, mert a cukor fogszuvasodást okozhat!

1152
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]