8 leggyakoribb téma

Táplálékaink fő összetevői – A szénhidrátok

981
HOZZÁSZÓLÁS:

Táplálékaink igen jelentős összetevői – a fehérjék és a zsírok mellett – a szénhidrátok.

Miért kapta a vegyületcsoport ezt a nevet?

Amikor a legegyszerűbb idetartozó vegyületek összetételét vizsgálták, megállapították, hogy a molekula hat szénatomot, tizenkét hidrogénatomot és hat oxigénatomot tartalmaz, azaz az összegképlete C6H12O6. Ezt a képletet felírhatjuk C6(H2O)6 alakban is, amely a hajdani kémikusoknak azt sugallta, hogy hat szénatomhoz hat víz (H2O] kapcsolódik, azaz a szénnek vízzel alkotott vegyületéről, azaz hidrátjáról van szó.

A szénhidrátokat táplálkozási szempontból két nagy csoportra oszthatjuk:

  • Az emészthető,
  • és nem emészthető szénhidrátokra.

Az emészthető szénhidrátokon belül tulajdonságaik alapján ismét kétfélét lehet megkülönböztetni, az egyszerű és az összetett szénhidrátokat.

Az egyszerű szénhidrátok csoportjába a cukrok tartoznak. Jellemző tulajdonságuk, hogy vízben jól oldódnak, felszívódásuk gyors és édes ízűek, a szervezet számára azonnal szolgáltatnak energiát. A cukrok között legjelentősebb a szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz), a répacukor (nádcukor, szacharóz), a tejcukor (laktóz). A glükóz és a fruktóz hat szénatomot, a szacharóz és a laktóz tizenkét szénatomot tartalmaz. Az utóbbi két anyag két-két hatatomos cukor összekapcsolódása révén keletkezik.

Az összetett szénhidrátok csoportjába azok a szénhidrátok tartoznak, amelyek vízben nem oldódnak, legfeljebb duzzadnak, meleg vízben csirizesednek, nincs édes ízük, lassabban bomlanak le, ezáltal felszívódásuk is lassabban megy végbe, mint a cukroké.

Igen sok egymáshoz kötődő hat szénatomos cukormolekula kapcsolódása révén keletkeznek. Ide lehet besorolni a növényekben található keményítőt, valamint az izmokban és a májban levő glikogént – Ezt mozgósítja a szervezet, amikor – pl. megerőltető mozgás esetén – gyorsan energiára van szüksége.

Kémiai szerkezetük alapján a hat szénatomos egyszerű szénhidrátokat monoszacharidoknak, a két monoszacharid összekapcsolódásával keletkező (tizenkét szénatomot tartalmazó) cukrokat diszacharidoknak, a sok monoszacharidból felépülő szénhidrátokat poliszacharidoknak nevezik.

A növények a levegőben levő szén-dioxidból, a napfény energiájának felhasználásával képesek glükózt előállítani. Ez a glükóz beépül egyes növényekbe (pl. a búza és a kukorica magjába, a burgonya gumójába) tartalék tápanyagként felhalmozott keményítőbe vagy a különböző cukrokba (pl. a cukorrépa gyökerébe, a gyümölcsökbe).

A szénhidrátok igen sok élőlény, köztük az ember táplálkozása szempontjából is igen jelentősek!

Az emberek energiaszükségletének világszerte 40-80%-át a szénhidrátok biztosítják.

A szénhidrátfogyasztást természetesen befolyásolják az egyes népcsoportok hagyományai, a táplálékok hozzáférhetősége, ára, a fogyasztók jövedelme és táplálkozástudományi ismeretei. Érdekes számításokat végeztek azzal kapcsolatban, hogy a különböző táplálékok mekkora területen termelhetők meg. Egymillió kalóriának (4 180 000 kJ-nak) megfelelő tápanyag megtermeléséhez 0,16 hektár burgonya, 0,4 hektár búza szükséges. Ugyanezt az energiamennyiséget biztosító szarvasmarha tartásához 6,88 hektár terület szükséges.

Mivel a burgonya és a búza főleg szénhidrátot (keményítőt) tartalmaz, a szénhidrátok a legolcsóbban termelhető energiaforrásnak tekinthetők!

Ön mit gondol? A zsír vagy a szénhidrát hizlal jobban? – Kattintson, és tudja meg a választ! >>>

981
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]