8 leggyakoribb téma

Ismerje meg a táplálékok felszívódásának fontosabb szintjeit!

988
HOZZÁSZÓLÁS:

Az elfogyasztott táplálékok az emésztőrendszer működésének eredményeként lebomlanak és összetevőik felszívódnak a véráramba, nyirokerekbe, eljutnak a sejtekbe és végül beépülnek vagy energiát adnak, vagy éppen elősegítik az anyagcsere-folyamatokat.

A felszívódást számos tényező befolyásolja, gyorsítja vagy lassítja, ezek között vannak a táplálékokban jelen lévő faktorok, illetve a szervezet részéről jelentkező tényezők.

A felszívódás (és a tápanyagok) hasznosulásának fontosabb szintjei:

  • Előkészítő vagy felszívódás előtti fázis (ez gyakorlatilag az emésztés összetett és bonyolult folyamata),
  • a felszívódás (abszorp) fázisa (ez tulajdonképpen a gyomorból, a vékony- és a vastagbélből történő tápanyagfelszívódást foglalja magába),
  • felszívódás utáni fázis (melynek funkciója a bélből felszívódott tápanyag megfelelő szervhez juttatása, transzportálása).

Természetesen az említett felszívódási folyamatok lényegesen különböznek az egyes makro- (mint pl.: fehérje, szénhidrátok, zsír, folyadék) és mikrotápanyagok (lásd pl.: vitaminok, ásványi sók, nyomelemek) esetében.

A felszívódást befolyásoló előkészítő fázisban érvényesülő kóros hatások esetében romlik a felszívódás, például amikor májbetegeknél csökken az epesav-elválasztás, vagy krónikus hasnyálmirigy-elégtelenségben csökken a lipáz- (zsírbontó enzim) elválasztás. Alapvetően ez esetben nem a felszívódásban keletkezik zavar, hanem a táplálékokat nem készíti elő a szervezet felszívódásra alkalmas formába (pl. a zsírok esetében).

A felszívódási fázisban komplex folyamatok érvényesülnek, ezek többsége aktív transzport folyamat. Klinikailag akkor jelentkezik betegség, ha a bél nyálkahártyáját valamilyen folyamat sorvadt állapotban tartja. Előfordulhat, hogy a nem megfelelő arányokban adott táplálékok egymás hatását a felszívódás szintjén gátolják, ezt a hatást kívánjuk elérni cukorbetegek esetében a felszívódást gátló élelmi rostok alkalmazásával.

Ha a táplálék előkészítő fázisa vagy a felszívódási fázisa hibátlan, akkor még a felszívódott táplálék hasznosulásához a felhasználó szerv épsége szükséges, pl. hiába áll rendelkezésre kellő mennyiségű K-vitamin a szervezet számára, ha a máj képtelen fehérjeszintézisre, akkor a protrombinszint növekedése elmarad (a protrombin nevű véralvadási faktor előállításához K-vitamin és fehérje szükséges).

Emberben a különböző táplálékok a vékonybél szinte teljes hosszában felszívódnak, azonban vannak kifejezett felszívódási lokalizációs helyek:

A gyenge savak és az alkohol a vékonybélen kívül a gyomorból szívódnak fel, míg a rövid szénláncú (2-3 szénláncot tartalmazó) zsírsavak a vastagbél kezdeti szakaszából.

A vastagbélben a víz és a sók felszívódása történik, hibátlan működése a szervezet vízháztartása szempontjából fontos. Naponta kb. 5-6 liter emésztőnedv kerül a bélcsatornába, ha ez a folyadékmennyiség nem szívódna vissza, súlyos veszteséget jelentene a szervezetnek.

Természetesen klinikai tesztek segítségével megítélhető, hogy a különböző táplálékok felszívódása normális-e vagy kóros.

988
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]