8 leggyakoribb téma

Így alakíthat ki egészséges táplálkozási szokásokat gyermeke számára!

922
HOZZÁSZÓLÁS:

Az egészséges táplálkozási szokások, melyek kialakításáról lentebb olvashat, ellensúlyozhatják a gyermekkori elhízást is!

Nem fordulhatna elő, hogy a gyermek reggeli nélkül menjen az iskolába!

egeszseges-etel-fozes-csaladMár évtizedekkel ezelőtt kimutatták, hogy az éhes gyermek fáradt, fáj a feje, nyűgös, vagy éppen agresszív, nem tud figyelni.

Egy másik vizsgálat szerint pedig a nem reggeliző, nem uzsonnázó gyermek matematikai feladatmegoldó képessége lényegesen rosszabb, mint a megfelelően táplálkozó gyermekeké.

Természetesen nem elegendő egy bögre tea, és nem jó a nagy cukortartalmú reggeli sem (pl. lekváros vagy mézes kenyér, édes sütemény, erősen cukros tea, csokoládé), mert az ezután 2-3 óra múlva bekövetkező vércukor-esés ugyanolyan tüneteket válthat ki, mintha nem reggelizett volna a gyermek!

A jó reggeli tejet (tejes italt, kefirt, joghurtot, aludttejet), gabonafélét (kenyér, péksütemény, müzli), felvágottat vagy tojást, és valamilyen gyümölcsöt vagy zöldségfélét tartalmaz.
A felsorolás bosszúnak tűnik, de természetesen az adagok nagysága megfelel a gyermek korának, étvágyának.

Hasonlóan a reggelihez, nem jó uzsonna az édesség, a csoki, a nápolyi, ehelyett inkább gyümölcsöt, otthon készült szendvicset, iskolai büfében vehető vagy az intézménytől kapott tejet kell fogyasztani.

A szülő feladata, hogy a gyermek minél többféle ételt, élelmiszert megismerjen!

Ha ez megtörténik, akkor valószínű, hogy az iskolában sem válogat és minden ételt megeszik.

Az otthon ebédelő gyermek helyzete nehezebb, mert sokszor későn kerül haza és fáradt, nincs kedve megmelegíteni a hűtőszekrényben lévő ételt és egyedül ebédelni, ezért kihagyja az étkezést, aminek ugyanolyan káros következménye lehet, mint bármelyik étkezés elhagyásának. Gondoskodni kell arról, hogy ilyen esetben legyen otthon elkészített szendvics a hűtőben, és ezzel, valamint tej ivással meg lehet oldani az ebédet, és akkor majd vacsorára lesz meleg étel… – Ezt a kérdést kellő rugalmassággal kezelni lehet, alkalmazkodva az iskolai elfoglaltsághoz!

Az édességek kérdését külön ki kell emelni!

Természetesen szabad néha édességet, süteményt, csokoládékészítményt enni, de mindig főétkezés után, és legfeljebb egy-két-szer hetenként.

Nagyon rossz szokás étkezés helyett édességet fogyasztani, hiszen az édesség értékes táplálékok helyét foglalja el, és ha valaki gyakran él vele, akkor könnyebben fordulhat elő, hogy a gyermek szervezetébe nem kerül elegendő vitamin, ásványi só, mikroelem. Hasonló a helyzet a cukros üdítőkkel, amely egyszer, legfeljebb kétszer egy héten ajánlott.

A szomjúság oltására általában vizet, ásványvizet célszerű fogyasztani, de lehet tejet is, a napi fél-egy literen belül.

Jó és egészséges ebben a korban hozzászoktatni a gyermeket a kevés sóval és zsiradékkal készült ételek ízéhez, ez természetesen elsősorban a szülő feladata!

922
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]