8 leggyakoribb téma

Tudja meg milyen tápanyagokra van feltétlenül szüksége az emberi szervezetnek

1104
HOZZÁSZÓLÁS:
novenyi-feherje-03

A növényi fehérjék is hasznos tápanyagforrásaink lehetnek

A test felépítését és a szervezet zavartalan működését a tápanyagok biztosítják: elsősorban a fehérjék és az ásványi anyagok. Szükség van még energiára is, amelyet főleg a szénhidrátok és a zsírok szolgáltatnak – részben a fehérjék is. Végül, szintén elengedhetetlenek a vitaminok és a nyomelemek is.

Fehérjék

Testünk építőkövei, szerepük rendkívül fontos. A gyermekkorban belőlük épül, fejlődik a szervezet, a felnőttkorban pedig pótolják a szervezet elhasználódott anyagait és fokozzák ellenálló-képességét betegségekkel szemben.

A fehérjéket növényi, de még inkább állati eredetű élelmianyagok tartalmazzák. Aminosavakból épülnek fel. Egyes fehérjék az összes fontos aminosavakat tartalmazzák, mások csak azok egy részét. Az előbbieket teljes értékű fehérjéknek nevezzük. Ezek általában az állati fehérjék.

Minthogy pedig a szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek a főbb (vagy más néven: esszenciális) aminosavak, ezért fontos, hogy ezek az állati (komplett) fehérjék szerepeljenek napi ételeink között. Ilyenek a hús, a tej és a tejtermékek (joghurt, aludttej, túró, sajt), valamint a tojás.

Szénhidrátok

A szervezet energiatermelésére legkönnyebben mozgósítható tápanyagok. A legfontosabb szénhidrátforrások: a cukor, a méz, a kenyér, a kalács, a burgonya, a rizs és a búzadara.

Ha a szervezet több szénhidrátot kap, mint amennyi a szükséglete, akkor a feleslegből zsírt készít, és ezt raktározza el: Ezért nagy a szénhidrátok hizlalóértéke.

Zsírok

A szervezet zavartalan működéséhez zsírra is szükség van. Egyfelől egyes zsírsavak (az úgynevezett esszenciális zsírsavak) feltétlenül szükségesek a szervezetnek, hiszen az izomzat motorjának üzemanyagát a zsírraktárakból lebomló zsírsavak szolgáltatják, másfelől némely vitamin csak zsírban tud oldódni és felszívódni. A zsírok is lehetnek állati- (sertészsír, vaj, baromfizsír) és növényi eredetűek (étolaj, margarin).

Vitaminok

Nem szolgáltatnak energiát, nem is testépítő anyagok, a szervezet számára mégis nélkülözhetetlenek. A hormonokhoz hasonlóan az élet fenntartásához szükséges szabályozó folyamatok résztvevői. Míg a hormonokat azonban a belső elválasztásé mirigyek termelik, addig a vitaminokat a táplálékkal kell bejuttatnunk a szervezetbe.

A legfontosabb vitaminforrások: a friss zöldségfélék, gyümölcsök, főzelékek, tej- és tejtermékek, állati húsok és és belsőségek, valamint a vaj.

Ásványi anyagok

Az eddig felsoroltakon kívül szervezetünk működésének szabályozásához szükségünk van ásványi sókra is, mint amilyen a nátrium, a kálium, a kalcium stb. Ezek általában benne vannak táplálékainkban, főleg a főzelékben, salátában, gyümölcsben.

Nyomelemek

Az utóbbi időben derült ki, hogy a fentebb felsoroltakon kívül a szervezetnek szüksége van néhány elemre, amelyek minimális mennyisége is biztosítja az élettani folyamatok zavartalanságát, hiánya viszont vérszegénységet, növekedési zavart vagy más megbetegedést okozhat. Ezeket az elemeket nyomelemeknek nevezzük.

Legfontosabb képviselőik a réz, a kobalt, a cink, a mangán, a molibdén és a fluor. Gyakorlatilag ezek is megtalálhatók ételeinkben, de egyfelől nem mindegyikben, másfelől éppen a hizlaló ételek egy része még sietteti is kiürülésüket a szervezetből.

Ezért is kell például minél kevesebb cukrot fogyasztanunk (fokozza a króm kiürülését), törekedjünk a barna vagy a rozskenyér vásárlására, kerüljük az állati zsiradékokat, igyunk kevesebb kólát, párolva süssünk – főzzünk, együnk mennél több nyers gyümölcsöt (és ne gyümölcskonzervet!) és zöldséget.

1104
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]