8 leggyakoribb téma

A zsírok szerepe sportolók étrendjében

1002
HOZZÁSZÓLÁS:

Napjaink sportolói számára a megfelelő táplálkozás éppoly fontos, mint az edzés! 

A győzelemhez vezető étrendben nincsenek titkoscsodaszerek“: A lényeg a bevitt és a felhasznált energia egyensúlyban tartása!

Ha egy sporttevékenység nagy energiafelhasználással jár, a szervezet energia- és folyadékegyensúlya csak megfelelő energiabevitellel és a makrotápanyagok (mint szénhidrátok, fehérjék, zsírok, rostok stb.), illetve mikrotápanyagok (vitaminok, a legtöbb ásványi anyag, nyomelemek stb.) kellő bevitelével biztosítható.

A sportolók étrendjének is kiegyensúlyozottnak kell lennie, csak éppen a tápanyagok mennyiségét a nagyobb energiafelhasználásnak megfelelően növelni kell!

A közhiedelemmel ellentétben semmi szükség nincs arra, hogy az intenzív edzések időszakában a sportoló nagy fehérjetartalmú étrenden éljen: Az esetek többségében sokkal jobb, ha a nagyobb energiaigény kielégítésére szénhidrátokat vesz magához.

Az igaz, hogy a nagyon sok energiát felhasználó sportolók (pl. evezősök) számára az átlagosnál több zsír fogyasztását ajánlják, mert kalóriaigényüket másként egyszerűen nem tudnák kielégíteni. A kevéssé megerőltető sportágakban viszont nincs szükség az energiabevitel növelésére.

A zsírok szerepéről röviden:

  • A sportolók étrendjében a megfelelő szénhidrátbevitelen van a fő hangsúly, a zsírok legfeljebb az energiabevitel 30%-át kell hogy fedezzék!
  • Az izmok a könnyű erőkifejtés során inkább zsírok elégetéséből nyernek energiát, a megerőltetőbb mozgások során viszont először a szénhidrátok használódnak fel!
  • Sok szénhidrát fogyasztásával fokozható ugyan a kitartás, ám ehhez nagyon nagy tömegű ételt kell elfogyasztani!
  • Amennyiben az étrendet zsírokkal egészítjük ki, a táplálék energia-tartalma anélkül nő, hogy tetemesen nőne a tömege!

Egy példaként szolgáló esetleírás:

Linford Christie brit olimpiai bajnok rövidtávfutó a versenyek előtt és a felkészülési időszakban soha nem mulasztotta el a jó reggelit. Rendszerint ez sült banánból, tojásból és bacon szalonnából állt, de olykor omlettet reggelizett Earl Grey teával.

Ebédre rendszerint csak gyümölcsöt fogyasztott – Vacsorára legtöbbször csirkehúst vagy halat rizibizivel. Napközben egy-egy gyümölccsel tartotta egyensúlyban szervezete energiaszintjét.

Christie. aki 32 évesen lett a 100 m-es síkfutás olimpiai bajnoka az 1992-es barcelonai játékokon, pályafutása kezdete óta nem változtatott ezen az étrenden, de az adagok nagysága az edzések, intenzitásától függtek.

Verseny előtt bőségesen reggelizett, és nem is eszik mást. amíg pályára nem lép. A kezdő atlétáknak azt tanácsolja, hogy egyenek sok gyümölcsöt, halat és csirkehúst, s tartózkodjanak a vörös húsoktól.

1002
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]